Forstoppelse er ikke noget, vi taler så meget om, men der er faktisk rigtig mange, som døjer med det. Og de lider i stilhed. I procenter drejer det sig om ca. 10 – 15 % af befolkningen, som lever med dette problem. Men hvad er forstoppelse egentlig og kan vi gøre noget ved det?

Der kan være tale om forstoppelse, når man ikke har afføring hver dag. Nogle har kun forstoppelse i en kort periode, mens andre har det hele tiden.

Forstoppelse kan bl.a. gøre afføringen knoldet og utrolig svær at komme af med. Derudover kan der optræde bivirkninger, som er meget  smertefulde og ubehagelige.

Det kan være i form af en oppustet og udspilet mave, smerter i maven eller lænden. Desuden kan forstoppelse give dig dårlig ånde og meget ildelugtende prutter.

Der kan være flere årsager til, at man døjer med forstoppelse. Det handler dog ofte om vores livsstil. Mange af os har et for stort indtag af dårlige kulhydrater som hvidt brød, hvide ris, fastfood og lignende.

   

Det kan derfor være en god idé at gå vores livsstil efter i sømmene for at se, om der er nogle steder, hvor der er plads til forbedringer.

Får vi fibre nok? (vi skal have mellem 25-35 g om dagen)

Drikker vi væske nok? (vi skal have et par liter om dagen)

Får vi motion nok? (vi skal have ca. 30 minutters motion om dagen)

Har vi for travlt? (når kroppen opfatter stress, tror den vi skal kæmpe og flygte og bruger derfor ikke kræfter på fordøjelsen)

En anden årsag til forstoppelse kan være, at man “holder sig”. Dvs. man undertrykker følelsen af at skulle på toilettet, når trangen til afføring opstår. Mange gør det bevidst, men det er ofte fordi, de ikke bryder sig om at gå på et fremmed toilet eller fordi, de ikke vil have at andre, skal kunne lugte, hvad de lige har lavet.

I sjældne tilfælde kan forstoppelse også skyldes sygdom og det er derfor altid vigtigt at søge læge, hvis man er det mindste i tvivl om, hvorfor man har forstoppelse.